Otomatik Hesaplamak İçin Hemen Tıklayın!
N11.com, Türkiye e-ticaret siteleri arasında en çok tercih edilen pazaryerlerinden biridir. N11’de mağaza açarak; yüzlerce farklı çeşit ürünü satışa çıkarabilir, milyonlarca potansiyel müşteriye ulaşabilir, N11’in reklam ve pazar gücünden faydalanabilirsiniz.
Bunun yanı sıra N11 gibi bir platformda satış yaparak başarılı olmak için birçok unsuru göz önünde bulundurmanız gerekir. Bunlar; size en uygun satış ürününü seçmek, ürünlerin pazaryerlerine göre komisyon oranlarını öğrenmek, reklam yapmak, doğru pazaryeri entegrasyonunu seçmek gibi e-satış adımlarıdır.
Pazaryerleri satıcılara pek çok avantaj sağlar. Bunun karşılığında her bir ürün satışı için satıcı firmadan belli bir oranda komisyon alır. Komisyon oranları, pazaryerleri ve ürün tipine göre değişir.
N11 komisyon oranlarını öğrenmek pek çok farklı açıdan gereklidir.
Komisyon oranları bilgisi;
·Satış fiyatı belirlerken hesaba katılır.
·Ürün seçimi sırasında göz önünde bulundurulur.
·Ürün grubunun kârlılık hesaplamalarında kullanılır.
·Ürün, ürün gurubu ve genel satış bazlı maliyet hesaplamalarında kullanılır.
·Pazaryerlerini masraflar, kârlılık, avantajlar gibi tüm temel kriterleriyle karşılaştırabilmek için gereklidir.
·Pazaryerlerinin ödeme planlarını ve fatura ve mutabakat süreçlerini takipte kullanılır.
·Ürüne özel kargo politikası veya kupon gibi kampanyaları belirlerken değerlendirilir.
·Müşterilere özel kampanyalar tanımlarken dikkate alınır.
N11 komisyon nasıl hesaplanır?
N11’de mağaza açmak ücretsizdir ancak site, satışı yapılan ürünler için komisyon keser.
Aşağıda; komisyon oranı nasıl belirlenir, N11 komisyon tutarlarını nasıl tahsil eder ve Nesatılır Komisyon Hesaplama Aracı ile satış içindeki komisyon ve diğer dağılımları nasıl görebiliriz diye bakacağız. Öncesinde dilerseniz N11 komisyon nasıl hesaplanır basit bir örnekle gösterelim:
N11’de bir telefon aksesuarları e-satış mağazanız var ve 1 adet kulaklık sattınız diyelim. Bu ürün için N11’in belirlediği komisyon oranı %15 olsun. Kulaklığın KDV dahil satış fiyatı 100 TL ise, N11 komisyonu 15 TL olacaktır.
Satın alma işlemi sonrasında, satıcıya kesilecek fatura kırılımları, mağaza ekranı üzerinden sipariş bazında takip edilebilir. Tüm satış işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra toplu hesaplamalar yapılır. Hesaplama sonuçları komisyon faturalarında gösterilir.
Komisyon faturalarına, Ödeme Yönetimi > Fatura Sorgulama sekmesinden ulaşabilirsiniz.
N11 komisyon hesaplamaları için faydalı bilgiler:
·Satıcının belirleyeceği KDV dahil satış fiyatı üzerine uygulanır.
·Her bir satış işleminde, ürün bazında hesaplanır.
·Her ürün için komisyon oranı farklıdır.
·Komisyon oranları, üyelik kaydı aşamasında seçilen ana kategoriye göre belirlenir.
·Yurtdışı satışları için komisyon oranları ve hesaplamaları, yurt için satışlarıyla aynıdır.
2020 yılı N11 komisyon oranları hesaplama, 2019 senesi ile neredeyse aynıdır. Bazı oranlar güncellenmiştir. Komisyon anlaşması ve tahsil süreci ise 2020 yılında da önceki yıllardaki gibi devam etmiştir.
N11 komisyon anlaşması
N11.com, ürün ve ürün gruplarına özel komisyon oranları belirlemiştir.
Bu oranların bildirilebilmesi için öncelikle N11’de mağaza açılması gerekir. Mağaza açma işlemleri sırasında, satışı yapılacak ürünlerin kategorisi N11 sistemine girilir. Ardından N11, bu kategoriler üzerinden belirlenecek komisyon oranlarını, N11 Komisyon Anlaşması içerisinde gösterir.
N11 komisyon oranlarını belirleyecek satış mağazaları açarken dikkat edilmesi gerekenler:
·N11 komisyon oranları, satış ürünlerinin kategorilerine göre sistem tarafından belirlenir.
·Bu oranlar, seçilen kategoriye özel olarak N11 Komisyon Anlaşması (sistemdeki ismiyle Çalışma Mali Şart ve Prensipleri Anlaşması) içinde belirtilir.
·Mağaza açma işlemleri sırasında satıcı, Evrak Yönetimi aşamasına geldiğinde, N11 Komisyon Anlaşması’nı kaşe ve imzayla onaylayıp sisteme yükler.
·Böylece üyelik oluşturulurken, N11 Komisyon Anlaşması oranları da mağaza hesabına tanımlanır.
·Ürün kategorileri seçimleri, sadece mağaza açma sırasında yapılan başvuru işlemlerinde belirlenebilir. Bu nedenle, kategori seçimi daha sonradan değiştirilemez.
·Kategori seçimlerini değiştirmek isteyen mağaza sahiplerinin, önceden açılan mağaza üyeliklerini iptal ederek yeni mağaza üyeliği oluşturması gerekir.
·Aynı hesap üzerinden farklı kategorilerde satış yapmak mümkündür. Yine üyelik kaydı sırasında, ana kategori yanında seçilen diğer kategoriler altından da satış yapılabilir.
N11 Komisyonu Nasıl Tahsil Edilir? Kesilen N11 Komisyonları Nasıl Takip Edilir?
N11 komisyonu, Uzlaşma Süreci (mutabakat süreci) içinde tahsil edilir. Bu sürecin birçok ayrıntısı vardır ancak komisyon tahsilini ilgilendiren bölümlere ve nasıl takip edilebileceğine bakacağız.
Uzlaşma Süreci 3 aşamada gerçekleşir:
1.Para Transfer Süreci
Sipariş Bedeli Tahsili
N11.com komisyon bedeli, her bir sipariş içindeki ürün kalemlerine uygulanır. Sipariş süreci başarıyla tamamlandıktan 7 gün sonra sipariş bedeli içinden komisyon tutarı düşer ve mağaza hesabına havale yoluyla aktarılır. (Komisyon tutarı, satış ayı kapandıktan sonra tek seferde toplu olarak fatura edilir.)
Sipariş sürecinin başarıyla tamamlanması için siparişin tam ve zamanında teslim edilmesi, ardından müşteri veya sistem tarafından onaylanması gerekir. Böylece sipariş, ‘Tamamlandı Statüsü’ne ulaşacaktır.
Sipariş Durumu ve Ödemeleri Takibi
Sipariş sürecini mağaza ekranınızdan takip edebilirsiniz. Satıcı ofisi bölümünde Sipariş Yönetimi > Sipariş Listesine girerek siparişin Tamamlandı Statüsüne erişip erişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Ödeme takibini, satıcı ofisinizde Ödeme Yönetimi > Para Transferi bölümünden tarih seçimiyle yapabilirsiniz.
Taksitli İşlemler İçin N11 Komisyonu
Taksitli satışların tahsilinde, sipariş bedeli içinden N11.com komisyonu kesilir ve kalan tutar peşin olarak mağaza hesabına aktarılır.
2.Uzlaşma Süreci
Uzlaşma sürecinde, Tamamlandı Statüsüne ulaşan siparişleriniz içinden toplam komisyon kesintilerini görebilirsiniz.
Bu bilgilere, satış ofisinizdeki Ödeme Yönetimi > Satış Uzlaşma bölümünden tarih seçerek ulaşabilirsiniz.
3.Fatura Süreçleri
N11 komisyonları için aylık komisyon faturaları kesilir. Bir önceki satış ayına ait toplam komisyon tutarı, tek seferde toplu olarak fatura edilmiş olur. Komisyon faturaları aylık olarak e-posta yoluyla paylaşılır, ayrıca satıcı ofisiniz içinden de takip edilebilir.
Satıcı ofisinizdeki Ödeme Yönetimi > Fatura Sorgulama bölümünde tarih (ay) seçerek o aralıktaki komisyon faturalarını görebilirsiniz.
Komisyon Faturaları içinde kalem ayrıntıları bulunur. Bu bölümde N11 Hizmet Bedeli, Pazarlama Hizmet Gelirleri, Kargo Hizmet Bedeli ve Komisyon Tutarı ayrıntılarını görebilirsiniz.
Eğer bir ayın komisyon faturası içinde birden fazla komisyon kesintisi varsa, bu farklı komisyon oranlarına sahip ürünlerin satışlarından doğan ayrı kalemlerdir.
Nesatılır N11 Komisyon Hesaplama Aracı
Satış yapmaya başlamadan önce, N11 Komisyon Hesaplama işlemlerinin mutlaka yapılması gerekir.
Aksi takdirde doğru maliyet hesapları yapılamadığı için; satış fiyatı yanlış belirlenebilir, işletme şartlarınıza uygun olmayan ürün seçimleri yapılabilir, kârlılık hesaplamaları yanlış yönlendirebilir.
İşte bu noktada Nesatılır.com’un tamamen ücretsiz olarak hizmete sunduğu Otomatik N11 Komisyon Hesaplama Aracını kullanabilirsiniz!
Nesatılır N11 Komisyon Hesaplama Aracı ile ürün gurubunuzun veya satmayı düşündüğünüz ürünlerin kârlılık hesaplamalarını kolayca yapabilirsiniz.
Komisyon, KDV, Standart Pazarlama Gideri, Kâr ve Yatırım Geri Dönüş Oranını tek bir ekrandan otomatik olarak hesaplayabilir, Maliyet / Kâr Grafiğine anında ulaşabilirsiniz!
Tek yapmanız gereken ekranda pazaryerini seçip basit bir aramayla Ürün Kategorinizi belirledikten sonra hızlıca kargo tipini seçmek ve fiyat / oran bilgilerini girmektir.
Ürün kategorisini seçtikten sonra komisyon oranı ve KDV otomatik olarak belirecektir. Oranlarda bir değişiklik olması durumunda veya farklı oranlardaki sonuçları görmek isterseniz, bu bilgileri manuel olarak değiştirebilirsiniz.
KDV dâhil satış, alış ve kargo fiyatlarını da girdikten sonra kârlılık hesaplamanız hazırdır!
Ücretsiz Komisyon Hesaplama Aracını kullanmak için siz de web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!