Dropshipping modelinde pazar yerlerinin belirlemiş olduğu limitler üstünde ürün yüklemesi yapamamaktayız. Tabi bazı pazar yerleri de ürün listeleme limiti belirlememiştir ve bu sitelere dilediğimiz kadar ürün yüklemesi yapabiliriz. Bazı pazar yerlerinin ise limitleri belirlenmiştir ve bu limitlerin üstünde ürün yüklemesi yapabilmemiz için farklı ödeme tiplerine yönlendiriliriz.
Biz tedarikçiden veya tedarikçilerden ürün listesini alarak pazar yerlerine ürün yükleme modeli ile devam edeceğiz. Genelde bu tarz tedarikçilerin ürünleri bir kaç adet olmaz yüzlerce olduğu için bir anda yüzlerce ürünü satışa açmış oluruz. Tabi bu kadar çok ürün olması avantaj gibi görünse de dezavantajlı da olabilir. Çünkü ürün kontrolleri tarafımızca yapılamadığı için stok sayısı gibi bilgilere net olarak sahip olamayız.
Dropshipping yapan satıcıların en büyük şikayetleri genelde ürün tedarik edememek üzerine olur. Yüzlerce ürünü tedarikçinin genelde belirlemiş olduğu standart kar marjlarında pazar yerlerine yüklediğimiz için kar kontrolü de sağlanamaz. Çünkü pazar yerlerinde komisyon oranları standart değildir. Yani örnek vermek gerekirse aynı ürünü aynı pazar yerinde iki farklı kategoride listeleme yaparak birinden %10 kazanç elde ederken birinden %0 kazanç elde edebiliriz. Aslında bu da sermayemizin hızlıca erimesine sebep olabilir.
Dropshipping sağlayan firmaların çoğunluğu ise ana ithalatçı veya toptancı olan firmalar değildir. Genelde bu işlemi sağlayan firmalar aracı kurumlardır ve ürünleri toptancıdan veya ithalatçıdan tedarik ederek belirli kar marjı ile bizlere sunmaktadırlar. Tabi bu da standart markalar veya standart ürünler için özellikle buybox mantığı ile çalışan pazar yerlerinde rakiplerimiz ile yarışmamızı imkansız hale getirmektedir.
Ürünlerin gönderiminde kontrol bizde olmadığı için bunlara ek olarak iade sorunlarını da dikkate almalıyız. Bu firmalar genelde satılan ürünü iade almazlar ve bu iade masrafları ve ürünler tarafımıza eksi olarak yansır. Günümüzde çokça adını andıran firmalar yeni işe başlayan ve stoksuz satış mantığı ile e-ticaret girişimine başlayacak olan arkadaşları hedef belirleyerek satış yapmak isterler çünkü daha önce tecrübe etmiş kişiler bu firmalar ile çalışmak istemezler ve ellerinde olan bozuk, kullanılamaz veya tekrar satılabilirliği olmayan ürünleri de müşterilere gönderimi sağlarlar ve bu ürünler mağazamıza hem iade hemde kötü yorum olarak döner.
Yaşanılan ve yaşanılacak problemler için örnekler çoğaltılabilir. Bu unsurları göz önünde bulundurduğunuzda “Dropshipping”‘in sağlıklı ve sürdürebilir bir e-ticaret modeli olup olmadığına siz değeri okurlarımızın değerlendirmesine bırakıyoruz.