Konteyner hatları net gelir rekoru kırıyor ama navlun fiyatları düşüyor. Son dönem navlun fiyatları ve e-ticaret sektörünün etkisi..

11 gemi taşımacılığı şirketinin gelirleri baz alınarak yapılan hesaplamalara göre dünyanın en önemli konteyner hatları bu yıl, bir önceki yıl elde ettiği gelir rekorunu yüzde 73 artırarak 256 milyar dolarla rekor kıracak.

Yapılan yeni bir öngörüye göre dünyanın en büyük konteyner hatları 2022 yılı için geçtiğimiz yılın kâr rekorunu yüzde 73 artırarak yeni bir rekor kırmaya doğru ilerliyor.

Öngörülen rakamda ABD’deki ithalat talebinin sürmesinin ve lojistik ve işçi sıkıntılarının kapasite üzerinde baskı kurmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Blue Alpha Capital şirketinin kurucusu John McCown’un 11 taşıyıcıyı baz alarak yaptığı hesaplamalara göre bu yıl net gelir 256 milyar dolara ulaşacak. Bu rakam Nisan ayında yapılan tahmine göre 36 milyar dolar daha fazla ve yaklaşık olarak Türkiye’nin 1/3 gayri safi milli hasılasına karşılık geliyor. Net gelir rakamları geçtiğimiz yıl tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 148 milyar dolara ulaşmıştı.

“Bu kâr artışlarının ana nedeni gemi ile nakliye edilen yüklerin büyük kısmını kapsayan kontratlardaki oranların artışından kaynaklanıyor” diyen McCown spot fiyatların yıl boyunca düşmesine rağmen spot piyasanın yıl boyunca gerçekleşen deniz taşımacılığı maliyetlerinin çok küçük bir kısmına karşılık geldiğini ekledi.

İki yıl boyunca yaşanan ekonomik bozulma küresel mal ticaretinin yüzde 80’inin taşıyan ve daimi olarak para kaybeden bir endüstriyi salgının en şaşırtıcı finansal başarı hikayesine dönüştürdü.

Bazı taşımacılar elde ettikleri geliri daha temiz yanmalı motorlara ve kara bazlı bilgisayar ağlarına daha fazla dijital linke sahip gemi alımlarına harcıyorlar.

Ancak bu gelir artışı, Avustralya’dan Almanya’ya dek birçok ülkenin enflasyon sorunuyla yüzleşmesi sonrası deniz taşımacılığı müşterilerinin çok ötesinde eleştirilere neden olarak politikacıların günah keçisi arayışına girmesine neden oldu. Bazı hükümetler ise elde edilen kârların işçilerin gelirlerine yansımadığı gerekçesiyle deniz taşımacılığı şirketlerinin kârlarını yakın incelemeye aldılar.

E-ticareti nasıl ilgilendiriyor?

Geçtiğimiz dönemde inanılmaz yüksek olan konteyner navlun fiyatlarının keskin bir düşüş yaşanması aslında sürpriz olmamalı.

Küresel Konteyner Navlun Oranı Endeksi (Ocak 2019- Mayıs 2022) Kaynak: Statista

Çin’in en önemli limanlarından olan Şanghay limanında son 2 yılda yaşanan karantina uygulamaları konteyner fiyatlarına oldukça yansımıştı. Diğer büyük limanlarda da aynı sıkıntılar dönem dönem yaşandı.

Çin Deniz Sahası Trafiği

Pandemi ve enflasyonla birlikte e-ticaret iş temellerindeki değişiklikler konteyner fiyatlarının yükselmesinde tetikleyici faktör oldu. Sıkı sevkiyat pazarının birincil nedeni, tedarik zinciri zorluklarını dengelemek için stokları artırma yarışı oldu. E-ticaret yapanların satışları pandemi de arttı. İşletmelerin envanter-satış oranı 2 yılda artış büyük gösterdi.

Büyük pazar yerlerinde e-ticaret ile uğraşanların ticari stoklarının son derece yüksek olduğu bir dönemdeyiz, bu nedenle enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkı ekonomi politikaları satışlarda düşüşe neden olursa, ithalat talebini önemli ölçüde azaltır ve dolaylı olarak konteyner fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir. 

Amazon Ürün Araştırma için NESATILIR.COM ARAÇLARINI KEŞFET!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir