Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, Türkiye genelinde e-ticaret hacminin 2023 yılı sonunda 1 trilyon 800 milyar Türk Lirasına ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Ciroda yüzde 120’ye varan artışa rağmen işlem hacimlerindeki artışın yüzde 25 ile sınırlı kaldığına dikkat çeken ETİD Başkanı, e-ticaretin perakende içerisinde payının dünya ortalamasına paralel yüzde 20 olmasına karşın ihracat içerisindeki payının hala yüzde 1’in altında kaldığına vurgu yaptı.
Türkiye genelinde elektronik ortamda yapılan alışverişin ciro açısından, enflasyon etkisiyle birlikte yılsonunda 1 trilyon 800 milyar Türk Lirasına ulaşması bekleniyor. E-ticaretin perakende içindeki payı dünya ortalamasına paralel olarak yüzde 20 iken ihracat içindeki payı yüzde 1’in altında kalıyor. Bu oran, dünya ortalaması olan yaklaşık yüzde 5’in oldukça altında kalıyor.

BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, e-ticaretin büyüme performansıyla ilgili olarak şunları söyledi: “2022 yılının ilk 5 ayını büyüme ile tamamlamıştık. Bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yine işlem hacimlerinde büyüme görüyoruz. Bu yıl deprem döneminde birbuçuk aylık dönemde durgunluk oldu. Reklam yatırımlarının azalması, ticaretin durması gibi etkenlerden dolayı e-ticaret sektörü yavaşladı.
2022 yılını 800 milyar Türk Lirası ciro ile kapattık, bu yıl yüksek enflasyon etkisiyle Türkiye genelinde e-ticarette 1 trilyon 800 milyar Türk Lirası ciro rakamlarına ulaşabiliriz. Ciroda yüzde 120’ye varan artışa rağmen işlem hacimlerindeki artış yüzde 25 ile sınırlı kaldı. Ancak önemli olan adetlerdir, hangi rakamlara ulaştığımız önemlidir. Bu yıl sonunda hedefimiz adet bazında yüzde 40 büyüme sağlamaktır.”
Yıllara göre sipariş sayısı ve sektörün ticaret hacmiETID başkanının açıklamalarına göre son yıllarda gördüğümüz işlem hacmindeki artış oranı maalesef 2023 yılı için geçerli olmayacak gibi gözüküyor. Nitekim 2019-2022 arası istatistikleri aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.

ETİD, “KOBİ’lerin e-ticarete girişi yavaşladı” diyor.
Pandemi döneminde e-ticaret yapan işletmelerin sayısı 7 kat artarak 550 bin işletmeye ulaşmıştı. ETİD Başkanı Ekmekçi, büyük işletmelerin e-ticarete yönelmesine rağmen KOBİ’lerin e-ticarete girişlerinde duraklama olduğunu belirtiyor. Sektör, işletme sayısını e-ticarette 800 binlere çıkarma hedefine sahip.
“E-ticarette giyim, elektronik ve süpermarket kategorileri hızla büyüdü”
Özellikle giyim, elektronik, süpermarket, outdoor ürünler ve otomotiv sektöründeki büyümenin e-ticarette güçlü olduğunu söyleyen ETİD Başkanı, “E-ticarette pandemi döneminde gıda, temizlik ve hijyen ürünlerine yönelik talep oldu. Şimdi normale döndük, normal tüketim gruplarına geri döndük. En hızlı büyüyen kategori giyim ve tekstil kategorisi oldu. Onu elektronik ürünler takip ediyor. Pandemi sonrasında iz bırakan kategori ise süpermarket kategorisi oldu. Bu yeni grupla ilgili olarak tüketicilerin tercihlerinin devam ettiğini görüyoruz. Süpermarket ürünleri, e-ticaretin en yüksek ciroya sahip ilk üç kategorisine girmeyi başardı ve bu trend devam ediyor. İlgi gören bir diğer kategori, yıllık yüzde 350 büyümeyle outdoor kategorisidir. Ardından yatırım aracı olarak görülen otomotiv sektöründe büyüme hızla devam ediyor” dedi.
“Dünya geneline baktığımızda e-ticaretin toplam hacmi 5.9 trilyon dolar. Düşünecek olursak kendi iç pazarımız çok küçük. E-ticaretin perakende içerisindeki payı, 2020 yılında yüzde 15, 2021 yılında yüzde 17 ve 2022 yılında yüzde 20’ye ulaştı. Yani tüketicinin yaptığı her 5 alışverişten biri online taraftan yapılıyor. Perakende içinde e-ticaretin payı gayet iyi. Ancak ihracatın içerisindeki payı halen yüzde 1’lerin altında. Bunun sağlıklı olanı dünya ortalaması olan yüzde 5’ler seviyesidir. Dolayısıyla yurtdışı pazarlarda daha fazla pay alacak stratejiler geliştirmeliyiz. Yabancı tüketicilere ürünleri nasıl satabiliriz konusu önümüzdeki dönem gündemimizde olmalı. Tüketiciler artık daha kişiselleştirilmiş hizmet bekliyor. Verinin işlenmesi ve yapay zekânın buna göre uygulanması önümüzdeki süreçte en fazla katma değer sağlayacak unsur olacak. Büyük Türk markalarının daha aktif olmaları gerek. E-ihracat destekleri var bundan girişimcilerimizin yararlanmaları gerek” dedi.
Kaynak: BloombergHT