Trendyol’da Mikro İhracat: Küçük İşletmelere Azerbaycan Pazarında Büyük Fırsat

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve dijital ticaretin yaygınlaşması, küçük işletmelerin uluslararası pazarda yer almasını kolaylaştırmıştır. Bunun bir örneği de mikro ihracat olarak karşımıza çıkmaktadır. Mikro ihracat, 300 kilogram ağırlığı ve 15.000 Euro değerini geçmeyen, ticari satış amacı taşıyan ihracat işlemlerinin Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılmasıdır.

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi), mikro ihracatta kullanılan elektronik beyan formudur. Bu beyan formu, taşıma operatörleri tarafından düzenlenir ve gümrük müşavirlerinin ETGB düzenleme yetkisi bulunmamaktadır. Mikro ihracat yapabilmek için vergi mükellefi olmak ve Trendyol e-faturasını kullanmak gibi iki önemli şart bulunmaktadır.

örnek UPS ETGB formu
örnek UPS ETGB formu

Mikro İhracatın Avantajları

Mikro ihracatın sağladığı avantajlar göz önüne alındığında, küçük işletmeler için büyük bir fırsat sunmaktadır. Bunların başında, maliyetlerin düşüklüğü gelmektedir. Mikro ihracatta KDV sıfır olarak uygulanır ve gönderiler için KDV iadesi talep edilebilir. Ayrıca evrak kolaylığı sayesinde zaman tasarrufu sağlanır ve gümrük işlemleri kolaylaşır. Hafta sonları da gönderim yapabilme imkanı, ihracatçı birliği onayı aranmaması ve gümrük müşavirliği, ardiye ücreti gibi masrafların ortadan kalkması da avantajlar arasındadır.

Vergisel açıdan da mikro ihracat önemli avantajlar sunmaktadır. Tam mükellef gelir vergisi mükellefleri, mikro ihracat kapsamındaki gelirlerinin %50’sini beyannamede bildirilen gelirlerden indirebilir. Ancak bu vergi avantajından yalnızca şahıs şirketleri faydalanabilir ve belirli şartları karşılamaları gerekmektedir.

Mikro ihracatta belirlenen 300 kilogram ve 15 bin Euro sınırlarını aşan gönderiler için ise geleneksel ihracat süreci devreye girer. Bu durumda, gümrük müşavirliği firması aracılığıyla detaylı beyan işlemi gerçekleştirilmelidir.

Trendyol’da Ürünlerinizi Mikro İhracat Satışına Açmak

Mikro ihracat, Türkiye’de satışta olan ve mikro ihracata uygun olan ürünlerinizi Azerbaycan’da da satışa açabilmeniz anlamına gelir. Eğer mikro ihracata uygun ürünleriniz varsa, Trendyol.com üzerinde bu ürünlerinizi listeleyebilir ve işlemlerini satıcı panelinizdeki “Ürün” ve “Ürün Listesi” bölümünden gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer “Tüm Ürünler” sekmesinde, satabileceğiniz ürünleriniz olduğunu belirten bir bilgilendirme görüyorsanız, mikro ihracata başlayabilirsiniz demektir. İlgili bölümde bulunan “Mikro İhracata Başla” butonuna tıklayarak veya “İhracat Ürünleri” alanından mikro ihracata uygun ürünlerinizi görebilir ve seçebilirsiniz.

Ihracat Ürünleri” sekmesinde, mikro ihracat ile satılabilecek kategoride yer alan ürünlerinizin listesini görebilirsiniz. Bu alanda mikro ihracat yapmak istediğiniz ürünleri inceleyebilirsiniz.

GTİP Kodu (HSCODE), ürünün gümrükten çıkışını sağlayan ve doğru bir şekilde girmeniz gereken önemli bir bilgidir. GTİP Kodu’nun doğru bir şekilde girilmediği durumlarda ürünün gümrükten çıkışı yapılamaz. GTİP Kodu’nu doğru bir şekilde belirlemek için T.C. Ticaret Bakanlığı’nın arama sitesini kullanabilirsiniz. Bu site üzerinden kelime araması yaparak ilgili GTİP kodlarını bulabilirsiniz. Buna ek olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi de benzer bir arama motoru sunmaktadır. 

GTİP kodunun doğruluğunu teyit etmek için, gümrük müşavirine başvurmanızı ve bir defaya mahsus olarak doğrulatmanızı öneririz. Gümrük müşaviri, GTİP kodunun doğru bir şekilde belirlendiğinden emin olmanızı sağlayacak ve böylece gümrük işlemlerinizin sorunsuz bir şekilde ilerlemesine vesile olacaktır.

https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara

https://www.tim.org.tr/tr/gtip-arama

Mikro ihracata açmak istediğiniz ürünler için öncelikle GTİP Kodunu girmelisiniz. GTİP Kodunu kaydettikten sonra “İhracata ” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Dilerseniz toplu işlemlerden “Toplu İhracata ” seçeneğini kullanarak ürünlerinizi mikro ihracata açabilirsiniz.

Azerbaycan’dan bir sipariş aldığınızda ise aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  • Sipariş ve Kargo sayfasında diğer tüm siparişler gibi bu siparişi de yeni siparişler alanından görüntüleyebilirsiniz. Eğer sipariş mikro ihracat kapsamındaysa, “Mikro İhracat Siparişi” bilgisi ve %0 KDV’li fatura kesme uyarısı yer alacaktır.

Tüm mikro İhracat siparişleriniz için %0 KDV’li İhracat Faturası kesmelisiniz.

  • Fatura işlemleri için “Fatura Oluştur” butonuna tıklayarak faturanızı oluşturabilirsiniz. Mikro ihracat için, Türkiye siparişlerinizde olduğu gibi anlaşmalı olduğunuz kargo şirketleriyle çalışabilirsiniz.
  • Kargo firması, teslim aldığı ürünü anlaşmalı taşıyıcı deposuna teslim eder. Ürün Türkiye’deki anlaşmalı taşıyıcı depoya teslim edildiğinde, sipariş statüsü “Teslim Edilenler” olarak görüntülenir ve ödeme için gerekli vade süresi başlatılır.
  • Anlaşmalı taşıyıcı depo, ürünün Azerbaycan’a çıkış işlemlerinden sorumludur. Ürünün Azerbaycan’a gönderilebilmesi için aşağıdaki kontroller yapılır:
  1. Mikro ihracat kapsamında, satıcı bilgilerini lojistik firmalarıyla paylaştığına dair dijital onayı var mı?
  2. Ürünün GTİP Kodu (HS Kodu) doğru mu?
  3. %0 KDV’li ihracat faturası kesilmiş mi?

Tüm bu kontroller yapıldıktan sonra ürün, Azerbaycan’a doğru yola çıkar ve giriş işlemleri tamamlandıktan sonra müşteriye teslim edilir.

Faturalandırma 

Mikro İhracat Yaparken Fatura Düzenlemek Gerekir mi?

Mikro ihracat, sadece vergi mükellefi olan ve fatura düzenleme yetkisine sahip olan şirketler tarafından gerçekleştirilebilen bir işlem olarak kabul edilir. Dolayısıyla, mikro ihracat yapmak isteyen bir firma, gönderilecek ürünler için resmi olarak onaylanmış matbu veya e-arşiv faturası düzenlemesi gerekmektedir. Düzenlenen bu faturanın da hızlı bir şekilde kargo operatörleriyle paylaşılması gerekmektedir. Mikro ihracat için e-fatura kullanılmamaktadır.

Mikro ihracat faturaları, KDV’siz olarak düzenlenmeli ve “301-Mal İhracatı” istisna kodu kullanılmalıdır.

E-arşiv faturası ve İngilizce proforma faturası (opsiyonel) hızlı kargo operatörlerine teslim edilecek olan ürünlerin bilgilerini ve fiyatlarını doğru bir şekilde yansıtmalıdır. E-arşiv faturasında mikro ihracata konu olan ürünlerin Türkçe detaylı açıklamaları, GTİP kodları ve menşei bilgisi mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca, adres bilgileri kısmında gönderim yapılacak ülkenin adı da yer almalıdır. Eğer sigorta ve navlun gibi masraflar gönderici tarafından ödendi ise, bu bedellerin faturada belirtilmesi gerekmektedir.

Mikro İhracata İlişkin Düzenlenen E-arşiv Faturada Hangi Bilgilerin Bulunması Gerekmektedir?

  • Gönderici firma unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi numarası
  • Alıcının tam unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi numarası
  • Şirket yetkilisinin ıslak imza ve kaşesi
  • Düzenleme tarihi ve zamanı 
  • Fatura tipi, Fatura numarası, Fatura tarihi 
  • Ürünün menşei 
  • Gönderilen ürünün adedi 
  • Vergi muafiyeti sebebi 
  • Ürün kodu ve açıklaması 
  • Gönderilen ürünün teslim şekli bilgileri

Yabancı Menşeili Ürünlerin Mikro İhracatı Mümkün mü?

Yabancı menşeili ürünlerin mikro ihracat yapılabilmesi için, ilgili ürünlere ait fatura ve ithalat beyannamesinin temin edilmesi ve sunulması gerekmektedir. Bu belgelerin sağlanması durumunda, yabancı menşeili ürünlere ilişkin mikro ihracat işlemi gerçekleştirilebilir.

Mikro İhracattan Kaynaklı KDV İadesi Nasıl Alınır?

Evet, ilgili KDV Kanunu maddelerine göre, mikro ihracat işlemine ilişkin Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) çıktısı ve düzenlenen fatura ile vergi dairesine başvurarak KDV iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu şekilde, mikro ihracattan kaynaklanan KDV iadesini kolayca alabilirsiniz.

Global kargo firmaları

Mikro ihracat işlemlerinizde sizin adınıza tüm ihracat sürecini yönettiğinizde tercih edilen bir ticaret yöntemidir. Firma seçiminizi yaptıktan sonra, dolaylı temsil yetki belgesi ve imza sirkülerinizle birlikte kargo firmasına teslim edersiniz. Bundan sonra, mikro ölçekli ihracat işlemlerinizde anlaştığınız global kargo firması sizin temsilciniz olarak faaliyet gösterir. Mikro ihracat kargo ücretleri, firmalara göre değişkenlik gösterebilir, bu nedenle firma seçiminde bu ayrıntıyı dikkate almanız önemlidir.

NESATILIR.COM’UN ÜRÜN ARAŞTIRMA MODÜLÜ
İLE EN ÇOK SATAN KARLI ÜRÜNLERİ BUL
RAKİPLERİNİN ÖNÜNE GEÇ.

NESATILIR.COM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir