MPN ve GTIN Nedir?

MPN ve GTIN, ürünlerin global kimlik numaralarını gösteren kodlardır.

Bu kodların genel adı Benzersiz Ürün Tanımlayıcılarıdır. Benzersiz ürün tanımlayıcıları, küresel pazarda satışa çıkarılan ürünlerin tanımlanabilmelerini sağlar ve onları benzersiz şekilde birbirlerinden ayırır. Her bir ürün kalemine, kendine özgü ve evrensel bir kod tanımlanmış olur.

Google, 2017 senesinde alışveriş reklamları için ürünlere GTIN tanımlanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu sayede, satışa çıkan her bir ürünü sınıflandırabilir ve onları doğru noktalara yönlendirebilir.

MPN ve GTIN gibi Benzersiz Ürün Tanımlayıcıları, üreticiler tarafından belirlenir. Arama sonuçları eşleştirmeleri ve reklam yönlendirmelerinin doğru yapılabilmesi için, üreticilerin MPN ve GTIN kodlarını standartlara uygun olarak belirlemeleri şarttır.

Peki, MPN ve GTIN tam olarak nedir? MPN ve GTIN’in nasıl belirlenmesi gerekir? Barkodla farkları nelerdir? Hangi ürünler için geçerlidir? MPN ve GTIN kodlarının belirlenmesi satıcılara nasıl avantajlar sağlar? Birlikte bakalım.

Benzersiz ürün tanımlayıcıları

MPN ve GTIN, neredeyse tüm dünya tarafından kullanılan yaygın benzersiz ürün tanımlayıcılar arasında yer alır. MPN ve GTIN dışında bir diğer önemli tanımlayıcı marka adlarıdır.

Benzersiz Ürün Tanımlayıcıları, her ürün için ayrı olarak belirlenir. Örneğin bir ürünün farklı renkleri varsa renk grubunu ifade eden Benzersiz Ürün Tanımlayıcıları da farklılaşacaktır.

Her ürünün MPN ve GTIN’i bulunmaz. Ancak MPN ve özellikle GTIN’i bulunan ürünlerin reklam kapasiteleri ve kullanıcılar tarafından bulunma şansları çok daha yüksektir.

GTIN-nedir

Google, alışveriş reklamları için 50 Özel Marka’da GTIN’i 2015 yılında zorunlu hale getirmişti. 2016’da marka ve ürün kapsamı genişletildi. 2017 yılında ise aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülkede ürün reklamı yapabilmek için GTIN ile ürün tanımı zorunlu hale geldi.

Bu durumda, belirlenen Özel Markalar artık GTIN eşleştirmeleri için kullanılmıyor. Fakat üreticilerin, satışı yapılacak tüm ürünleri GTIN özelliğiyle Google’a bildirmeleri gerekiyor. Bunu Google’a nasıl bildirmeliyiz, diye düşündüyseniz, Benzersiz Ürün Tanımlayıcıları e-ticaret sistemlerinin bir parçası haline geldiği için, satış portalına ürün bilgilerini girerken istenen GTIN kodunu da eklemeniz yeterli olacaktır.

Örneğin N11.com’da satılan ürünlerin GTIN kodlu olma şartı vardır. Google Alışveriş Reklamları için gönderilen her ürünün yine GTIN numarası olması gerekir.  Böylece Google, ne satıldığını anlar ve arama sorguları ve hedef kitle için doğru ürün reklamı yapabilir.

GTIN (Küresel Ticari Ürün Numarası) Nedir?

GTIN (Global Trade Item Number), Türkçe’ye Küresel Ticari Ürün Numarası veya Küresel Ticari Öğe Numarası olarak çevrilir.

GTIN; satış ürününün hangi ülke, şirket, ürün çeşidi ve ürün alt kalemini temsil ettiğini anlamamızı sağlayan bir sayı kodudur. Türkiye dahil pek çok ülkenin, satış ürünlerine GTIN kodu vermeleri gerekir.

Kitaplığınızda bulunan yeni basım herhangi bir kitabı alın, arka kapaktaki etiketin bir kenarında ISBN ile başlayan bir kod olacaktır. Bu kod, o kitabın GTIN’idir ve tüm dünyada aynıdır.

GTIN-kod-aciklama

GTIN Özellikleri

·GTIN, ürünlerin kimlik numarasıdır.

·GTIN (Küresel Ticari Ürün Numarası / Küresel Ticari Öğe Numarası) üretici tarafından belirlenir. Yani aynı ürünü satan farklı satıcıların kullanacakları GTIN kodları da aynı olacaktır.

·Satışı yapılacak ürüne GTIN tanımlanmışsa, ürün paketi üzerindeki barkodun altındaki sayılar GTIN’i gösterir.

·GTIN kodu; Gösterge, Ülke veya Simge Kodu, Şirket Tanımlayıcısı, Ürün Referansı ve ürünün Kontrol Numarasından oluşur.

Örneğin GTIN koduna bakıldığında; Türkiye menşeli XYZ markasının Kısa Kollu Beyaz T-shirt grubundaki S beden ürün şeklinde, spesifik ürün tanımı yapılabilir.

·8-14 arasında haneye sahiptir.

·GTIN standartları GS1 tarafından belirlenmiştir. GS1 ise, iş yaşamının iletişim tekniklerine küresel bir standart getirmek için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.

·GS1’in Türkiye temsilcisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir. TOBB’a başvurarak ürünleriniz için GTIN satın alabilirsiniz. Yıllık olarak belirli bir ücret ödeyerek; 10 adet, 100 adet, 1000 adet gibi sayılarda, şirketinize özgü GTIN kodları alabilirsiniz.

GTIN kodunun barkodla farkı nedir?

Barkod, ürün etiketinde bulunan bilginin tanımlanabilmesi için satış sırasında okutulan 2 boyutlu koddur. GTIN ise, bu kodun sayılarla ifade edilen halidir.

Ürüne GTIN tanımlanmışsa, barkod numarası GTIN ile aynı olacaktır.

MPN (Üretici Parça Numarası) Nedir?

MPN (Manufacturer Part Number), Türkçe’ye Üretici Parça Numarası olarak çevrilmiştir.

MPN (Üretici Parça Numarası), aynı üreticinin envanteri içindeki ürünleri kendi aralarında ayırt edebilmek için verilen benzersiz ürün tanımlayıcısıdır.

Kullanıcılar olarak MPN olduklarını bilmesek de ürün kodlarıyla internet aramaları yaparız. Üretici firmanın verdiği bu kodlar çoğunlukla MPN’dir.

MPN-nedir

MPN (Üretici Parça Numarası);

·GTIN gibi bir ticari ürün tanımlama aracıdır.

·Üretici tarafından belirlenmiş bir GTIN’i yoksa MPN mutlaka olmalıdır.

·Harf ve sayılardan oluşur.

·Küresel çapta geçerliliği vardır.

·Müşteriler arama sorgularında bu kodu da kullanabilecekleri için, MPN standartlarına uyduğu sürece, hatırlanabilen farklı çağrışımlarının da olması faydalı olacaktır.

Örneğin, fotoğrafta görünen Google adaptörünün MPN kodundaki 42 sayısı, popüler bir roman olan Otostopçunun Galaksi Rehberi’nde geçen bir sayıdır. Google bu sayede ürün bilinirliği ve kalıcılığını artırmayı amaçlamıştır.

MPN ve GTIN numarası nasıl alınır ve bulunur?

GTIN, Türkiye’de TOBB’dan satın alınır. TOBB, GS1 standartlarına göre satıcıya bir kod verir. Üretici ise bu kodun son hanesindeki kontrol basamağına (Kısa Kollu Beyaz T-shirt ürün gurubunun S bedeni gibi) spesifik bir ürün tanımlar.

MPN ise üretici tarafından belirlenir.

MPN ve GTIN neden gereklidir?

·Tüm dünyada geçerli ticari kimlik numaralarıdır.

·En önemlisi Google olmakla birlikte arama motorlarının sattığınız ürünü anlamasını sağlar.

·Ürünler doğru reklam kanallarına ve hedef kitleye yönlendirilebilir.

·Google, GTIN’i doğru şekilde girilen ürünlerin dönüşüm oranlarının (convension rate) %20 oranında arttığını açıklamıştır.

Hangi ürünlerin MPN ve GTIN’i olmalıdır?

GTIN, genelde marka ürünlerde bulunur. Ancak daha önce belirlenen spesifik markaların ürün grubundaki GTIN zorunluluğu kaldırılmıştır. MPN ise markaların ürün ayrımlarının yapılabilmesi için gereklidir.

·Google reklamları için GTIN zorunludur.

·Birçok e-pazaryerinde ürün tanımlarken GTIN girişi zorunludur.

·MPN marka ürünlerini ayırt etmek için önemli ve belirleyicidir. GTIN tanımlanamayan ürünler için MPN kullanılır.

Hangi ürünlerin GTIN’i bulunmaz?

·Yedek parçalar

·Ön sipariş ürünleri

·Mağaza markası olan ürünler

·Klasik veya antika değeri taşıyan ürünler

·Özgün donanım üreticisi (OEM) parçaları ve yedekleri

·Kumaş, takı, toka, sanat ürünleri, ziynet ürünleri, tasarım kıyafetler gibi el yapımı veya özel üretim ürünler

·ISBN 1970’te ISO standardı olarak kabul edilmeden önce basılan kitaplar

GTIN türleri nelerdir?

GTIN, kullanıldığı ülke ve ürün türüne göre 5 farklı formatta olabilir:

·         UPC (Kuzey Amerika’da / GTIN-12): 12 haneli sayı

·         EAN (Avrupa’da / GTIN-13): 13 haneli sayı

·         JAN (Japonya’da / GTIN-13): 8 veya 13 haneli sayı

·         ISBN (kitaplar için): 13 haneli sayı

·         ITF-14 (çoklu ambalajlar için / GTIN-14): 14 haneli sayı

Türkiye, GTIN türleri arasında en çok EAN, yani GTIN-13’ü kullanır. Bunun en büyük nedeni AB ile kurulan ticaret ilişkileridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir