E-Ticaret Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gereken Her Şey!

E-ticaret, dünya çapında milyonlarca müşteri ve yüz binlerce satıcısıyla her an gelişmeye devam eden, heyecan verici bir alan.

Ülkemizde de oldukça büyük bir pazara sahip olan e-ticaret, bu alana giriş yapmak isteyenler için karmaşık gibi görünebilir.

E-ticarete nasıl ve nereden başlanır, internetten ürün satmak ve internet satışları için ne yapmak gerekir, e-ticaret ile nasıl para kazanılır, e-ticarette bilinmesi gerekenler nelerdir birlikte bakalım.

E-ticarete nasıl başlanır?

* E-ticarete başlarken temel motivasyonunuzu bilmek önemlidir. Tabii ki nihai amaç para kazanmaktır ancak motivasyonunuz, tüm karar alma ve işletme sürecinizi etkileyecektir.

Eğer hâlihazırda üretim yapan bir firmaysanız ve ürünlerinizi internet pazarına sunmak istiyorsanız ileride yaşanabilecek zorlukları çok daha dirayetli şekilde atlatabilir ve büyük başarılar kazanabilirsiniz.

Eğer kendi ürününüzü satma gibi bir motivasyonunuz yoksa ve bir tedarikçi aracılığıyla satış yapmak istiyorsanız e-ticaret fikrinin sizi heyecanlandırması önemlidir.

* Pazar araştırması yapmalı, bütçenizi çıkarmalı, ürün ve müşteri kitlenizi belirlemelisiniz. E-ticaret dünyasına katılmadan önce neler yapabileceğinizi araştırmalı, hangi sektör ve hedef kitlesine ulaşmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu sayede piyasanın sizin için sunduğu olanakları görebilir ve o alanda ilerleyebilirsiniz.

Ücretsiz En Çok Satan Ürünleri Bul

* Teknik ve resmi altyapıyı hazırlamalısınız. E-ticaret yapabilmek için küçük veya büyük de olsa bir sistem kurmanız gerekir.

Hangi e-ticaret yöntemi ile çalışacağınıza karar vermeli, ürün ve tedarik zincirini kurmalı, vergi mükellefi olmalı, bir satış sitesi kurmalı veya bir internet pazaryerinde mağaza açmalısınız.

E-ticaret modeli nasıl seçilir?

Çeşitli iş modellerine göre ticaret yapılabilir. Bu modeller e-ticaret / online ticaret için de geçerlidir.

E-ticaret modelleri; üretici, tüketici, tedarikçi veya satıcı konumunuza göre değişkenlik gösterir.

Dünya standartlarına göre 5 farklı e-ticaret yapma yöntemi bulunur:

· Business to Business (B2B)

Firmalar arası e-ticaret yöntemidir. Üretici firma ile toptancı arasındaki e-ticaret, üretici ile perakendeci arasındaki e-ticaret, toptancı ile perakendeci arasındaki e-ticaret gibi modelleri olabilir.

Ürün son tüketiciye ulaşmadan önce şirketler arasındaki online ticaret aktiviteleri veya ara ürün ticareti B2B’ye dahil olabilir.

· Business to Consumer (B2C)

Firmadan tüketiciye e-ticaret modelidir. Şirket tedarik ettiği veya kendi ürettiği ürünleri internet üzerinden tüketiciye satar.

E-ticaret nasıl yapılır dendiğinde akla gelen ilk iş yapma yöntemidir ve kullanımı oldukça yaygındır.

· Consumer to Business (C2B)

Tüketiciden firmaya e-ticaret modelidir. Kişisel blog ya da internet forumlarından şirketlere yapılan satışlardır. Kullanımı yaygın değildir.

· Consumer to Consumer (C2C)

Tüketiciden tüketiciye e-ticaret modelidir. Komisyon kesilen bir aracı firma üzerinden satış yapılır. İkinci el eşya satışları C2C’lere örnektir.

· Business to Employee (B2E)

Firmaların çalışanlarına yaptıkları özel satış modelidir. Çalışanlar bir kullanıcı adı ve şifre yardımıyla kurumsal ürünlerin özel fiyat ve kampanyalarından yararlanabilirler.

Bu modeller dışında, bir e-ticaret yöntemi olarak sıyrılan bir model daha vardır:

· Stoksuz satış (dropshipping)

Dropshipping, B2B ve B2C arasında bir modeldir diyebiliriz.

Elinizde stok tutmadan ve toplu ürün alımı yapmaya ya da kargo anlaşmasına gerek kalmadan, doğrudan müşteriye satış yapmanızı sağlar.

Fiyatta anlaşma yaptığınız tedarikçinin ürünlerini, bir pazaryerinde açtığınız mağaza üzerinden satarsınız. Mağaza fiyatını siz belirlersiniz.

Tüketici satın almayı gerçekleştirdikten sonra müşteri isim ve adres bilgilerini tedarikçiye iletirsiniz ve tedarikçi ürünü müşteriye kargolar. Mağaza fiyatı ve tedarikçi fiyatı arasındaki fark sizin kazancınızdır.

Bu yöntem oldukça hızlıdır ve sermayesiz satış yapmanızı sağlar. Diğer yandan kontrol edemediğiniz etmenlerden dolayı riskleri de vardır.

E-ticaret nerelerde yapılabilir?

E-ticareti kendi satış siteniz üzerinden veya N11, Hepsiburada gibi bir pazaryerinde mağaza açarak gerçekleştirebilirsiniz.

Instagram’dan satış yapmak ise bu alanlara yeni bir alternatif olabilir gelişmeye başlamıştır.

E-ticaret için şirket kurmak zorunlu mudur?

Evet, e-ticaret yapabilmeniz için şirket statüsünde olmanız gerekir.

Çünkü satış yaptıktan sonra fatura kesmelisiniz. Aynı zamanda pazaryerlerinde mağaza açmak, kargo anlaşması yapmak için şirket kimliği zorunlu, müşteri güveni ve sürekliliği için gereklidir.

Küçük ve orta çaplı işletmeler için şahıs firması kurma, büyük ve ortaklı işletmeler için sermaye şirketi kurma önerilir.

Başarılı bir e-ticaret nasıl yapılır?

İster stoksuz satış yapın, isterseniz kendi ürünlerinizi satın ya da üreticiden / toptancıdan alın; tüm modellerin izlemesi gereken ortak adımlar vardır: Plan yapma, şirket kurulumu, sağlıklı bir altyapı ve pazarlama faaliyetleri. Ayrıca reklam, prestij ve pazar güçlerinden faydalanmak için pazaryerlerinde mağaza açmak kesinlikle önerilir.

Başarılı bir e-ticaret için;

· Plan yapın

Hem hazırlık aşamasında hem e-ticarete başladıktan sonra kendinize yeni hedefler koyup planlar yapın. Bunun için bütçenizi hesaplayın, pazar verilerini ve satış analizlerinizi kullanın.

· Vergi mükellefi olun

E-ticarete başlamadan önce şahıs veya sermaye şirketi kurun.

· Sağlam ve temel adımları eksiksiz bir sistem kurun

Planlarınıza dayanarak hedef müşteri kitlenizi, ürünleri ve tedarik zincirini seçin, kargo ve lojistik anlaşmaları yapın. Pazaryerlerini araştırın.

· Düzgün, kullanışlı, tasarımı güzel bir satış sitesi hazırlayın

-İçinde marka isminiz veya anahtar kelimeler olan bir domain (alan adı) alın.

-Kullanışlı ve tasarımı kaliteli bir site altyapısı alın.

-Müşteriler için farklı ödeme yöntemleri ekleyin.

-Müşteriler ve satışların güveliği için SSL Güvenlik Sertifikaları alın.

-Ürün kategorilendirmesi, bilgileri ve fotoğraflarını düzgün bir şekilde hazırlayarak siteye kaydedin.

-Kolay bir alışveriş ve ödeme sistemi kurun.

· Ulaşılabilir olun

Sitenize müşterilerin size ulaşabileceği bir mail adresi ve telefon numarası ekleyin.

Pazaryerleri mağazalarınızdaki müşteri yorumlarını takip edin ve soruları cevaplayın.

· Kampanyalar yapın

Satışlarınız arttıkça ve siz bölgeler ve müşterileri tanıdıkça, buralara özel kampanyalar ve kuponlar hazırlayın. Bu sayede müşteri devamlılığı sağlayabilirsiniz.

· Pazaryerlerinde mağaza açın

N11, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, Amazon gibi büyük pazaryerlerinde mağazalar açın.

Pazaryerlerinin fırsatlarını kovalayın.

· Pazaryeri entegrasyonu yapın

Ürün senkronizasyonu, satış sipariş takibi, stok ve kargo süreçleri, fatura kesimi ve satış analizleri yapabilmek için Pazaryeri Entegrasyonu kullanın.

Nesatılır’ın ücretsiz üyelik özelliği ile Pazaryeri Entegrasyonu hizmetlerinden tamamen ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz!

· Sosyal medyanın gücünü kullanın

Sosyal medya kanalları yönetin, hedef kitlenize yönelik reklamlar verin ve güvenilirlik sağlaması için sitenizde sosyal medya hesaplarınızı paylaşın.

· Reklam ve pazarlama faaliyetleri yapın

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmaları, Google ve Facebook reklamları ve Google Analytics gibi kullanıcı trafiği takip sistemleri kullanın.

· İşinize zaman ayırın

Hem planlama hem satış aşamasında işinize zaman ayırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir