E-ticaret, kriz zamanlarında dahi büyümeye devam eden ve bu alanda iş yapmak isteyen binlerce girişimcinin olduğu bir dünyadır.
E-ticaret yapmak için nelerin gerektiğine dair girişimcilerin aklında pek çok soru olabilir. E-ticarete nasıl başlanır, e-ticaret nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir, internette satış yapmak için bilinmesi gerekenler nelerdir, e-ticaret sitesi nasıl yapılır sorularının cevaplarını rehber niteliğindeki yazımızda bulabilirsiniz.
1- İş planı yapın
Her işe başlamadan önce gerektiği gibi e-ticaret için izlenmesi gereken ilk adım da plan yapmaktır. E-ticaret yapmak için kullanacağınız kaynakları, hedefinizi, müşteri kitlenizi belirlemeniz ve bütçe planı yapmanız gerekir.
Fiziksel bir dükkanda satış yapıyorsanız veya işletmelere satış yapan bir üreticiyseniz bile e-ticaret kurallarının farklı ve kendini sürekli geliştiren bir yapıda olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle araştırma yapmalı ve planınızı şartları gözeterek oluşturmalısınız.
Elinizdeki kaynaklar ve hedefleriniz; ürün ve tedarikçi seçiminizi, müşteri kitlenizi ve iş modelinizi doğrudan etkileyecektir.
2- İş yönteminizi seçin
Hâlihazırda mağazanız var veya zaten üretici misiniz, yoksa ürünleri tedarikçiden mi alacaksanız? Stoksuz satış (dropshipping) mi yapacaksınız yoksa bir depo kiralayıp toplu ürün mü alacaksınız? Sermayeniz bu modellerin hangisine uygun?
İnternetten satış yapmak istiyorum diyorsanız bu soruların cevaplarını verebiliyor olmalısınız.
E-ticarete başlamak isteyenlerin büyük bir kısmı, tedarikçiden ürün alarak bir web-sitesi veya internet pazaryerinde satışa sunmayı planlar. Burada en kritik adım doğru ürün ve tedarikçiyi seçmek olacaktır.
Satıcılar eğer üretici veya toptancılarsa e-ticaret yapmak çok mantıklı bir karar olacaktır. Bu aşamada yapılması gereken bir satış sitesi ve internet pazaryerlerinde mağaza açmaktır.
Eğer zaten insanların sevdiği ve sosyal medyada takip ettikleri fiziksel bir satış mağazaları varsa satışa uygun bir web sitesi açılmalıdır.
3- Zaman ayırın
Hangi yöntemi seçerseniz seçin başarılı bir e-ticaret için çalışmaya zaman ayırmanız gerektiğini bilmelisiniz.
E-ticaret; ürün ve tedarikçi seçiminden kargo anlaşmalarına, fatura kesiminden müşteri ilişkilerine kadar geniş bir alanı kapsar. Sistemi kurduktan sonra kendi kendine işleyeceğini düşünmemeli, ek iş olarak yapsanız bile sürekli takipte olmalısınız.
4- Ürün ve tedarikçi seçimi yapın
E-ticaret için yapılması gerekenlerin belki de en önemli adımı doğru bir ürün ve iyi bir tedarikçi seçmektir.
Ürünün fiyatı, kârlılığı, tedarik edilebilirliği, kargo şartları, depo koşulları, pazardaki yeri, tanıdığınız bir ürün olup olmaması kararınızı doğrudan etkileyecektir.
Ürünün fiyatı çok düşük olursa iyi bir kazanç sağlayabilmek için fazla sayıda satış yapmalısınız. Çok yüksek olursa, müşterilere güven verecek bir ortam hazırladığınızdan emin olmalısınız.
Ürün kârlılığını hesaplamalısınız. KDV, kargo ücreti ve varsa komisyon değerlerini düşerek birim satışa karşılık gelen kârlılığı hesaplamalınız. Bu sayede o ürüne karar verdiğinizde ne büyüklükte almanız gerektiğini, yanına hangi ürünleri ekleyebileceğinizi görebilirsiniz.
Eğer e-ticarete yeni başlayacak bir girişimciyseniz, ürün çeşidini ve hedef kitlenizi çok geniş tutmanız, daha kolay yönetebilmeniz açısından önerilmez. Az sayıda ürün seçimi yapabilir, sektörü tanıdıkça çeşitliliği ve hedef kitlenizi artırabilirsiniz.
Ürün tedariği yerel veya yabancı üreticiden mi sağlanıyor, tedarikçiler güvenilir mi, ne kadar sürede size ulaştırılabilir öğrenmelisiniz. Tedarikçi yerine doğrudan üreticiden almanız ürün fiyatını düşürecektir.
Ürünlerin ağırlığı ve boyutları büyükse ya da soğuk zincir ürünleriyse kargo ücreti ve depolama maliyeti de artacaktır. Başlangıç olarak desisi küçük, normal sıcaklıklarda saklanabilen ürünleri tercih edebilirsiniz.
Ürünün pazardaki yeri, talebi ve rekabeti görebilmeniz ve buna göre pozisyon almanız açısından önemlidir.
5- GTIN bilgilerini alın
Üreticiden veya tedarikçiden ürünün global ticaret kimlik numarası olan GTIN’i almalı, eğer üretici sisseniz tanımlamalısınız.
6- Şirket Kurun ve Vergi Mükellefi Olun
İnternet üzerinden satış yapmak için fatura kesmeli, bunun için de vergi mükellefi olmalısınız.
Başlangıç için şahıs şirketi kurabilir, yüksek sermayeniz ve ortağınız varsa limited şirketi kurabilirsiniz.
Kargo anlaşması yapabilmek, müşterilere güven vermek, iadeleri yönetebilmek; N11, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi pazaryerlerinde mağaza açabilmek için şirket olmanız gerekir.
Şirket kurulumunun ardından fatura bastırmalı veya e-fatura almalısınız.
7- Kargo anlaşması yapın
Eğer kendi sitenizden online ticaret yapacaksanız, şirket unvanı kazandıktan sonra indirimli fiyatlardan yararlanmak için kargo anlaşması yapmalısınız.
Bir pazaryerinde mağaza açarak internet satışı gerçekleştirecekseniz pazaryerlerinin kargo anlaşmalarından yararlanabilirsiniz.
8- Web-sitesi kurun
Ürünleri seçtiniz, yasal işlemleri yaptınız, artık işin heyecanlı kısmındasınız: Web-sitesi kurma!
Marka yüzünüz olan satış sitesinin kurulumunda 3 temel kriter vardır:
* Domain (alan adı), web-sitenizin ismidir. Marka adınız veya verdiğiniz spesifik hizmete uygun alan adı alabilirsiniz.
Örneğin gıda ürünleri satan bir X markasıysanız ‘Xgida.com’ adı ya da ‘BesiktasParfum.com’ gibi anahtar kelimeler içeren adlar seçebilirsiniz.
“com” uzantısı seçmek zorunda değilsiniz, alan adı alınmışsa .shop, .store gibi uzantılar da seçebilirsiniz.
* Sunucu (hosting), tüm site verilerinizi barındıracak ve çalıştıracak altyapıdır. Açık kaynak (open source) yazılımlarını kullanarak ücretsiz veya çok düşük maliyetlerle, popüler ve standart bir paket seçebilirsiniz.
* Ürün ve görsel bilgileri hazırlama, mümkün olan en iyi şekilde ürün fotoğrafları çekilmeli, bilgi metinleri hazırlanmalı ve siteye yüklenmelidir.
E-ticaret sitesinde olması gerekenler:
· Kullanımı kolay bir arayüz
· Mobil uyumlu tasarım
· İyi kalitede görsel
· Düzgün metinler
· SSL sertifikası
· Kolay bir alışveriş ve ödeme süreci
· Açık bir iade politikası bilgisi
· Farklı ödeme seçenekleri
· Müşteri yorumları
· Hakkımızda, iletişim ve blog bölümleri
· Sosyal medya bağlantısı
9- ETBİS’e kaydolun
Sitenizi açtıkta sonra devletin ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi)’ne kayıt yaptırmalısınız. ETBİS, tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına almak için kurulmuş ve e-ticaret firmaları için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
10- Pazaryerlerinde mağaza açın
Pazaryerlerinde mağaza açarak satış yapmak, başlı başlına önemli bir konudur.
Çünkü hem pek çok avantajı hem de zorlukları bulunur. Ancak web-sitenizin yanında N11, Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor veya Amazon gibi pazaryerlerinde mağazalar açmanız kesinlikle önerilir.
Avantajları;
· Pazaryerinin reklam ve prestij gücünden yararlanırsınız.
· Kısa sürede milyonlarca potansiyel müşteriye ulaşırsınız.
· Çok daha hızlı bir şekilde müşteri güveni kazanırsınız.
· Pazaryerinin kargo anlaşmalarından faydalanabilirsiniz.
· Pazaryerinin sunduğu, ürünleri üst sıralara çıkarma gibi geri dönüşü yüksek kampanyalardan satın alabilirsiniz.
· Eski sezon veya stoğu fazla ürünleri fiyatları düşürerek hızlıca satabilirsiniz.
Dezavantajları;
· Rekabete hazırlıklı olmalısınız.
· Fiyatlarınızı rekabete göre belirlemeli ve diğer firmaların kampanyalarıyla yarışmalısınız.
· Satış frekansı ve müşterinin alışkanlığı fazla olduğu için iade ve iptaller de sitenize göre fazla olacaktır.
· Siz iyi yönetmeye çalışsanız bile kargo hataları nedeniyle kötü müşteri yorum ve puanları alabilirsiniz.
· Site kurallarına bağlı olacaksınız.
11- Pazaryeri Entegrasyonu Yaptırın
İyi bir yönetim şekliyle internet pazaryerlerinden büyük kazanç sağlamak mümkündür. Ancak takip edilmesi gereken pek çok işlem bulunur ve Pazaryeri Entegrasyonu da bu ihtiyaçtan doğmuştur.
İnternet pazaryerlerinin; toplu ürün senkronizasyonu, otomatik stok kontrolü, müşteri soru ve yorumlarının takibi, fatura kesme, kargo fişleri oluşturma, sıcak satış takibi, müşteri raporları, satış analizleri ve grafikleri gibi pek çok dinamiği vardır. Birden fazla pazaryerinde mağazanız varsa tüm süreci sağlıklı şekilde yönetebilmek iyice zorlaşacaktır.
İyi bir pazaryeri entegrasyonu ile işinizin ne kadar kolaylaştığını göreceksiniz.
Ücretsiz Pazaryeri Entegrasyon
12- Reklam ve Pazarlama Bütçesi Ayırın
Reklam ve pazarlama, bir satış seviyesini korumak ve artırmak için izlemesi gereken temel adımdır.
Ne kadar iyi bir ürün, tedarik ve satış sistemi kurarsanız kurun pazarlama stratejileriyle desteklenmesi, tanıtılması, görünür olması gerekir.
Bunun için sosyal medya platformlarının gücünden yararlanmak amacıyla düzenli olarak profesyonel postlar paylaşmalı ve hedef kitlelere reklam vermelisiniz.
Bunun dışında SEO kriterlerine uygun içerikler üretmeli, Google reklamlarını kullanmalı, pazaryerlerinin kampanyalarından faydalanmalı, kendi kupon ve kampanyalarınızı hazırlamalısınız.