Kargo Anlaşması

E-Ticarette Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır ve Neden Önemlidir?

Eğer aklınızda e-ticaret sektörüne atılmak ve ürün satışı yapıp para kazanmak varsa bazı temel unsurların mutlaka karşılanması gerekiyor. E-ticaretin olmazsa olmazlarından birisi kargo anlaşmalarıdır.

İnternetten ürün satışı yapılırken kargolama ve teslimat sürecini mümkün olduğunca az maliyetle atlatmak isteyen girişimciler, kargo şirketleri ile anlaşmalar yapmalıdır. Yoksa büyük kargo maliyetleri ile satılan ürün üzerinden kar elde etmek imkansız olacaktır.

Peki kargo anlaşmaları nasıl yapılır? E-ticaret girişimcileri neden kargo anlaşmaları yapmalıdır?

Kargo Anlaşması Neden Yapılmalıdır?

E-ticaret sitenizden düzenli olarak satış yapıyorsanız ve ürünlerin kargolanması ve müşteriye ulaştırılması sürecinin minimum maliyet ile geçirmek istiyorsanız kargo anlaşması yapmanızın vakti gelmiş demektir.

E-ticaret kargo anlaşması yaptığınız zaman ürün başına maliyetiniz düşer ve aylık cirolarınızdaki etkisini çok rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Türkiye’deki kargo şirketlerinin kargo gönderimi konusunda bazı şartları vardır. Eğer şirket değilseniz ya da firmayla herhangi bir anlaşmanız bulunmuyorsa kargolar standart ücretlendirmeler ile gönderilir.

Şubeler siz günde 50 sipariş bile alsanız arada bir anlaşma yoksa sizi normal bir müşteri olarak karşılar. Bu sebeple şirket iş birlikleri ya da sanal pos entegrasyonları ile anlaşmalar yapılmalıdır. Bu sayede sadece o firma ile çalışacağınız için firma size özel olarak gönderim maliyetleri çıkartacaktır. İşin sonucunda da E-ticarette kargo anlaşmasının yapılması satılan ürünlerin gönderim sürecinde olabildiğince az maliyet ile müşteriye ulaştırılmasını sağlar.

Bu sayede ürün başına maliyetinizi düşürmüş ve daha fazla kar etmiş olursunuz. Ancak bu konuda da dikkatli hareket etmeniz gerekiyor. Doğru ve karlı kargo anlaşmaları yapmanız ve diğer firmaların tekliflerini de incelemeniz lazım. Küçük farklılıklar büyük sipariş adetlerinde sizi büyük bir zarar sokabilir.

Tüm bunların yanı sıra kargo anlaşması yaparak müşterilerinize çeşitli kampanyalar da sunabilirsiniz. Hepimizin bildiği gibi “ücretsiz kargo” anahtar kelimesi müşteriler üzerinde çok etkilidir.

Eğer satılan ürün kargo maliyeti yüksek bir ürün ise kargo anlaşması yaparak bu ürünü ücretsiz olarak ya da kargo indirimi ile müşteriye teslim edebilirsiniz. Bu durumu da pazarlama kısmında belirterek yüksek reklam dönüşümleri elde edebilirsiniz. Peki kargo anlaşması yaparken başka hangi konulara dikkat etmeliyiz? Kargo anlaşması nasıl yapılır?

Kargo Anlaşması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kargo anlaşması yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Size verilen fiyatlar her zaman her ürün için geçerli olmayabilir. Başvuracağınız kargo firmasının fiyat bilgilerini dikkatlice inceleyip ona göre hareket etmelisiniz. Tek bir firmadan fiyat almak yerine diğer kargo şirketlerinin de kapısını çalmanızda fayda var.

Desi ve Gönderim Ücreti

Kargo gönderim ücretleri gönderi başına belirlenen desiye göre hesaplanır. Yani ürünün ağırlığı ve boyutu teslimatın ücretini belirler. Kargo firmasıyla anlaşma yaparak bu ücreti sabit bir boyuta getirerek daha hesaplı gönderimler yapabilirsiniz.

Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir konu daha var. Kargo firmaları sizlere sunduğu fiyatlarda minimum desi ve minimum ücret tablosunu atabilir. Sizin kendi ürününüzün kaç desi olduğunu hesap etmeniz ve ücreti ona göre değerlendirmeniz gerekmekte.

Taahhütsüz Anlaşma

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise taahhütsüz anlaşma seçenekleridir. Eğer kargo firması taahhütsüz anlaşmak istemiyorsa bu konuda iyi karar vermeniz gerekmekte.

Çünkü taahhüt imzalarsanız herhangi bir durumda kargo firması ile çalışmanızı kesemeyebilirsiniz. Böylelikle başka bir firmayla da çalışmaya devam edemezsiniz. Eğer taahhütsüz olarak anlaşırsanız kargo firması değiştirme konusunda çok daha rahat hareket edebilirsiniz.

Kargo anlaşması yapmak istiyorsanız e-ticarete ya da girişimciliğe yeni yeni adım atıyorsunuz demektir. Mutlaka yeni şeyler öğreneceğinizi ve kargo sürecinde firmanızı değiştirmek isteyebileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Kargo Şubesinin Ofisinize Uzaklığı

Kargo anlaşması yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan belki de en önemlisi şubenin ofisinize olan uzaklığıdır. Eğer ürünlerinizi teslim edeceğiniz kargo şubesi ofisinize uzak bir konumda yer alıyorsa bu durum siparişlerin kargoya geç verilmesine neden olur.

Üstelik müşterilerinize aynı gün kargo teslim seçeneği sunuyorsanız bu kargo şubesinin ofisinize uzaklığı konusu çok daha önemli bir hale gelecektir. Stres içerisinde siparişleri kargoya yetiştirmek motivasyonunuzu fazlasıyla etkileyecektir.

İade Koşulları ve Hasarlı Ürün Durumları

Kargo firmalarının size sunduğu teklifler dışında hasarlı ürünlere ve iadelere karşı nasıl tutumlar sergilediklerine de dikkat etmeniz gerekmekte. Firmaların bu gibi durumlarda sergiledikleri tavırlar ve aldıkları tutumlar sizin işinize olan konsantrasyonunuzu iyi ya da kötü yönde etkileyebilir.

Diyelim ki müşteriniz ürününüzü herhangi bir sebepten iade etmek istedi. Kargo firmanız iade teslimatının maliyetini karşılamaz ise bu durum sizi uzun vadede epey bir zararlı duruma sokabilir. Bunun yerine iade durumlarında geri teslimatı ücretsiz bir şekilde karşılayacak firmalar ile anlaşmalısınız.

Bunun yanı sıra bir diğer konu da ürünün teslimat sürecinde hasar görmesidir. Bazı ürünler ne yazık ki kolay hasar alabilir ya da kırılabilir oluyor. Kargo firmaları size sunduğu tekliflerde ürünlerin son derece dikkatli bir şekilde taşınacağını belirtse de bu durum her zaman söylendiği gibi olmayabiliyor.

Böyle bir durumla karşılaşmamak için ürünleri gerçekten dikkatli bir şekilde taşıyan bir firma ile anlaşmalısınız. Aksi takdirde müşteriye hasarlı giden ürünler hem size ekstra maliyet çıkaracaktır hem de marka isminize müşteri tarafından zarar verecektir.

Tüm bu konuları dikkate aldıktan sonra kargo anlaşmasının nasıl yapılacağı sorusunun cevabına gelebiliriz.

E-Ticarette Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

E-ticarette kargo anlaşması yapmanın pek çok yöntemi vardır. En bilinen ve yaygın yöntemlerden bir tanesi bankalar ile sanal pos anlaşması yaptıktan sonra şirket kimliği ile kargo firmalarına başvurmaktır. Bir diğer yaygın yöntem ise Shopier, Payguru, İdeasoft ya da Weepay gibi ödeme sistemleri ile anlaşıp şirket olmadığınız halde bu ödeme sistemlerinin kargo anlaşmalarından faydalanmaktır.

İşinizin büyüklüğüne göre bu iki yöntemden bir tanesini tercih edebilirsiniz. Ancak ikinci yöntemde size çok fazla opsiyon kalmayacağının da farkında olmalısınız. Çünkü alacağınız kargo anlaşmaları entegre olduğunuz ödeme sistemiyle alakalı olduğu için sizin kargo firmasından herhangi bir isteği talep etmeniz pek mümkün olmuyor.

Ancak çok daha profesyonel hareket edip bir şirket açarsanız işte o zaman kargo firmalarıyla birebir görüşme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Peki ya e-ticaret siteniz yoksa ne yapmalısınız? Eğer bir online satış siteniz yoksa ve kargo anlaşması yaparak müşterilerinize ucuz maliyetli gönderimler sağlamak istiyorsanız şirket olmak zorundasınız. Eğer üreticiyseniz zaten şirket sahibi olacağınız için yapmanız gereken sadece kargo firmalarının anlaşma başvurularını doldurmak olacaktır.

Paket Nitelikli Kargo Anlaşmaları Nedir?

Kargo firmaları henüz şirket olmamış üretici ya da e-ticaret sahipleri için paket nitelikli kargo anlaşmaları da sunuyor. Bu kargo anlaşması örneğin 100 gönderim ücretini tek seferde indirimli bir şekilde ödemek anlamına geliyor. Bu ödemeyi 100 sipariş sonrasında tekrar yapıyorsunuz.

Ne kadar büyük paket alırsanız sipariş başına mal olan gönderim ücreti de o kadar düşüyor. Mesela Sürat Kargo’nun kredili kargo anlaşması sistemindeki XXL Paketi 3.000 TL fiyatında. Bu paketi satın aldığınız zaman gönderim başına 8,50 TL ödemiş oluyorsunuz. Eğer kısa vadeli idare eder indirimlerden faydalanmak istiyorsanız bu sistemi tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir