Konular
-
-
- Fiyatlandırma
- Kurulum Süresi
- Temalar
- Özellikler
- Destek
-
WooCommerce vs Shopify Dropshipping: Fiyatlandırma
İlk olarak hosting hariç ücretsiz olan WooCommerce’den başlayalım. WooCommerce açık kaynaklı bir içerik yönetim platformu (Content Management System – CMS). Dunyadaki e-ticaret sitelerinin tamamının %40’ı WooCommerce sitelerinden olusuyor. WooCommerce açık kaynaklı ve ücretsiz olsa da hosting için yaklaşık olarak aylık 10 dolar ödemeniz gerekiyor.
WooCommerce’in rakiplerinden biri olan ve geçtiğimiz yıllar içerisinde hızlı büyüme kaydeden Shopify ise kullanıcılarına sürükle bırak mantığı ile çalışan kolay bir sistem sunuyor. Basic plan olarak nitelendirilen en ucuz paketinin fiyatı ise aylık 29 dolar.
Özellikle Dropshipping yapmak icin bu platformlardan birini seçmek istediğinizde, sahip oldugunuz site sayısı arttıkça fiyat farkı da katlanarak artmaya devam ediyor. Örnek vermek gerekirse, 5 siteniz olduğu durumda WooCommerce’de oluşan maliyet 50 dolar iken Shopify’da 145 dolara çıkmış oluyorsunuz. Tabii bu durum sadece Shopify’ın en ucuz paketini seçtiğiniz durumda geçerli, daha fazla özelliğin bulunduğu paketlerin fiyatları aylik 79 dolar ve 259 dolar olarak değişiyor.
Shopify’da cok daha pahalı, aylık minimum 2000 dolardan başlayan Shopify Plus paketleri de bulunuyor. Ancak bu paketler genellikle büyük satıcılar tarafından tercih ediliyor.
Shopify vs WooCommerce Dropshipping: Kurulum
Shopify’ın kullanımı ve kurulumu oldukça kolay. Kayıt olduktan sonra 30-45 dakika içerisinde çalışır halde olan bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz.
WooCommerce’de ise iki seçeneğiniz bulunuyor, eğer aylık 10 dolar olan WooCommerce sunucuları üzerinde sitenizi barındırırsanız 15 dakika içerisinde sitenizi kullanıma açabilirsiniz. Ancak sunucuları kendiniz barındırmak isterseniz sitenizin açılma süresi bu konudaki uzmanlığınıza bağlı olarak değişecektir.
Eğer birden fazla e-ticaret sitesine ihtiyacınız olacaksa (bu özellikle Dropshipping ile ilgilenenlerin genellikle ihtiyac duydugu bir konudur), Shopify’da her site kurulumunda baştan başlamanız ve tekrar bir site oluşturmanız gerekecektir. Ancak WooCommerce ile bu işlemi Duplicator plugin denilen çoklayıcılar ile birkaç dakika içerisinde yapabilir ve web sitenizi yeni sitelere kopyalayabilirsiniz.
WooCommerce Shopify Dropshipping: Temalar (Themes)
Temalar web sitenize giydirdiğiniz, sitenizi güzelleştiren ve önceden hazırlanmış olan sablonlardir. Sitenize hazır bir temayı uygulamak zaman kazandıracak ve siteye profesyonel bir gorunum katacaktır.
Hem Shopify’ın hem de WooCommerce’in hazir temaları bulunur. Shopify’da 60’dan fazla tema bulunmakta ancak bunlardan sadece 10 tanesi ücretsiz olarak sunulmaktadır. Genellikle daha profesyonel gorunume ve ozelliklere sahip temalar ücretlidir.
WooCommerce’de ise farkli geliştiriciler tarafindan uretilmis, kişiselleştirmeye uygun yüz binlerce ücretli ve ücretsiz tema bulunmaktadir (açık kaynağın nimeti) .
WooCommerce vs Shopify: Özellikler
Shopify da sitenize özellikler eklemeniz için satın alabileceğiniz plugin’lerin (eklentilerin) bulundugu bir App Marketplace (uygulama pazaryeri) bulunmaktadir. Burada 1200’den fazla plugin bulunmakta ve bu pluginlerin buyuk cogunlugu ücretli olarak kullanım sunmaktadir.
WooCommerce’de ise 75.000’den fazla eklenti bulunmakta ve bu eklentilerin çoğu ücretsiz olarak sunulmaktadır (açık kaynağın nimeti 2). Hemen hemen aklınıza gelebilecek ve karşınıza çıkabilecek tüm ihtiyaçlar için çözüm üreten eklentileri hızlı bir şekilde sitenize entegre edebilirsiniz.
WooCommerce vs Shopify: Destek
Shopify oldukça kuvvetli bir destek merkezine sahiptir, destek merkezi haftanın yedi günü yirmi dört saat aktiftir. Herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda yapmanız gereken tek şey Shopify Support ile iletişime geçmektir. Ardindan Shopify birkaç dakika içinde size donus sağlayacaktır.
WooCommerce’in ise resmi bir destek kanali bulunmamaktadır. Tabi bu WooCommerce’de asla destek bulamayacağınız anlamına gelmez. Açık kaynaklı ve aslında kendisi de bir WordPress eklentisi olan WooCommerce için WordPress forum ve Facebook gruplarında sorularınızı sorabilir ya da oldukça fazla sayıda bulunan WooCommerce\WordPress danışman ve geliştiricilerinden ücretli destek alabilirsiniz.
Sonuç
Kısa özet olarak eğer bütçeniz darsa ve bütçenizdeki açığı biraz daha fazla çalışarak kapatabileceğinizi düşünüyorsanız WooCommerce’i tercih edebilirsiniz. Ancak aylik 10 dolar yerine 50 dolar ödemek sizin zamanınıza göre daha az değerliyse, ya da temalar\eklentiler icin ücret odemek sizi rahatsiz etmiyorsa Shopify’dan faydalanabilirsiniz.
Kendi yorumumu yapacak olursam, ben Shopify – WooCommerce kıyaslamasını, Android – IOS kıyaslamasına benzetiyorum. Sanırım hangisinin hangisini temsil ettiğini zaten anladiniz 🙂