E-Ticaret Dropshipping – Stoksuz Satış Rehberi

E-ticaret Dropshipping, yani Stoksuz Satış, günümüzde satıcıları en çok heyecanlandıran tedarik yönetimi şekillerinden biridir. Bunun nedeni; istenilen türde ürünü, stok sürecine hiç girmeden satabilmektir.

Perakende satıcılar, dropshipping yöntemiyle, depolarında ürün stoklamaya gerek duymadan, tedarikçide bulunan ürünleri direkt tüketicilere satarlar. Tedarikçi ve son tüketici arasında bir nevi köprü görevi görürler. Müşterinin sipariş ve adres bilgilerini tedarikçiye ya da ürünlerin bulunduğu toptancıya iletirler. Böylece ürün doğrudan müşteriye gönderilir.

E-ticaret dropshipping ile satış yapmak, özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların tercih edebileceği bir yöntemdir. Çünkü toplu alım ve stok yapmaları gerekmez. Diğer yandan stoksuz satış, içinde pek çok potansiyel fırsat ve zorluğu da barındırır. Bu zorlukları aşarak fırsatlara ulaşabilirsiniz.

Drop shipping nedir, dropshipping / stoksuz e-ticaret ile nasıl satış yapılır, dropshipping nasıl yapılır, dropshipping firmalarının avantajları dezavantajları nelerdir; sizler için inceledik.

E-Ticaret Dropshipping / Stoksuz Satış nasıl yapılır?

Dropshipping, bir tedarik zinciri yönetim şeklidir. Dropshipping yöntemini kullanarak internette pek çok alanda, binlerce çeşit ürün satışı yapabilirsiniz.

Örneğin kendi e-satış sitenizi açabilir ve stoksuz satış metodunu orada uygulayabilirsiniz. Ya da Amazon, eBay; Gittigidiyor, Trendyol gibi platformları kullanabilirsiniz.

E-ticaret dropshipping / Stoksuz Satış adımları şu şekildedir:

Bir e-satış siteniz veya internet pazaryerlerinden birinde satış mağazanız var diyelim,

·Dropshipping satışı yapılacak ürün gurubu seçilir

·Bir veya birden fazla güvenilir tedarikçi ya da toptancı ile anlaşılır

·Ürün açıklaması ve fotoğraf, fiyat bilgileri; kendi satış sayfanıza (XML yöntemi ile) yerleştirilir

·Stok veya depo işlemine gerek olmadan ürünler mağaza sayfanızda görünür

·Ürün satıldığında, tedarikçiye müşterinin adres bilgisi iletilir

·Tedarikçi, ürünleri doğrudan müşteriye gönderir

·Tedarikçi fiyatı ve ürün satışı arasındaki fark sizin kazancınız olur.

E-Ticaret Dropshipping / Stoksuz Satış avantajları nelerdir?

E-ticaret dropshipping ile satış yapmak; özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler, düşük sermayeli firmalar, e-ticarete yeni giren veya girmek isteyenler için ideal bir tedarik yöntemidir. Çünkü stoklama ve depolama sürecindeki pek çok adımı atlar ve hızla satışa başlarsınız.

E-ticaret dropshipping avantajlarına ayrıntılarıyla bakacak olursak;

1.Satışı yapılmayan ürün için ödeme yapmanız gerekmez.

2.Depo ve stok yönetimine ihtiyaç duymazsınız.

3.Stok takibini tedarikçi firmalarla yürütmeniz yeterlidir.

4.Ürün kolileme, etiketleme, paketleme gibi işlemler yapmanız gerekmez.

5.Depo kirası ve eleman, güvenlik, fatura giderleri gibi maliyetler ve iş yükünüz bulunmaz.

6.Son kullanma tarihi olan bir ürün satışı yapıyorsanız, belli bir süre içinde stokları bitirmeniz gerekmez.

7.Yıpranan veya bozulan ürünlerin masrafından kaçınmış olursunuz.

8.Ürün gönderimi için kargo anlaşması yapmanız gerekmez.

9.Dropshipping için tedarikçi firmayla anlaştıktan sonra ürün fiyatını kendiniz belirleyebilirsiniz.

10.Farklı tedarikçiler aracılığı ile geniş bir ürün envanterine sahip olabilirsiniz.

11.İstediğiniz hedef kitleye yönelik ürünler seçebilirsiniz.

12.Hızla satış yapmaya başlayabilirsiniz.

13.İnternet bağlantınız olan herhangi bir yerden satışı yönetebilirsiniz.

14.Stoksuz satış yaptığınızı müşteriler bilmeyeceği için kendi markanızı oluşturabilirsiniz.

E-Ticaret Dropshipping / Stoksuz Satış dezavantajları nelerdir?

E-ticaret dropshipping ile satış yapmak ilk aşamada çok avantajlı gibi görünebilir. Halbuki pek çok dezavantaja da sahiptir. Bunlar tedarikçi, birim kazanç, ürün seçimi, müşteri ilişkileri gibi alanlara dair konulardır. Başarılı olabilmek için tüm bu bilgilere hakim olmak gerekir.

E-ticaret dropshipping dezavantajları şunlardır;

1.Güvenilir bir tedarikçi / toptancı bulmak çok önemlidir.

2.Adil olmayan fiyatlar veren; depo, stok veya kargo sürecini iyi yönetemeyen pek çok tedarikçi olabilir.

3.Dropshipping firması taklidi yapan ve araya tekrar kâr koyup size satan tedarikçilerle karşılaşabilirsiniz.

4.Pazaryerleri komisyonları gibi kâr marjınızı düşüren etmenler olabilir.

5.Rekabeti yüksek pazaryerlerindeki fiyatlar, sizin belirlediğiniz fiyatı da aşağı çekebilir.

6.Doğru ürün seçimini yapmak için ayrıntılı araştırmalar yapmanız gerekir.

7.Müşteri memnuniyetini sağlamak her zaman kolay olmayabilir. Çünkü ürünleri, tedarikçi firma gönderir. Hatalı bir ürün gönderildiğinde veya herhangi bir sebepten dolayı ürün iadesi istendiğinde bazı sorunlar yaşabilirsiniz. Müşteri sayfanıza kötü yorum bırakabilir ve sizden tekrar ürün almayı tercih etmeyebilir.

E-Ticaret Dropshipping / Stoksuz Satış hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler

E-ticaret Drop-shipping avantaj ve dezavantajlarına göz attık, şimdi ise bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli yerlere bakacağız.

·Tedarikçi seçimi en önem noktalardan biridir

Yukarıda tedarikçilerin öneminden bahsetmiştik. E-ticaret dropshipping ile satış yapmak istiyorsanız iyi ve güvenilir bir tedarikçi bulmak belki de en kritik noktadır.

Eğer tanıdığınız ya da güvenebileceğiniz bir tedarikçi / toptancı ile anlaşırsanız dropshopping yöntemine başvurabilirsiniz. Aksi halde çok düşük kâr marjıyla çalışabilir, hatta kimi zaman zarar edebilirsiniz. Bunun yanında ürünlerin sağlıklı bir şekilde depolandığından emin olmalısınız. Böylece müşteriye ulaşacak ürünlerde hata riski azalacaktır.

·Birden fazla tedarikçi ile anlaşılabilir

Stoksuz satış yapacağınız için birden fazla tedarikçi ile anlaşabilirsiniz. Bir tedarikçide ürün kalmadığı sürece diğerine başvurabilirsiniz. Ya da bir tane firmayla sorun yaşadığınızda diğeriyle çalışmayı tercih edebilirsiniz.

Ayrıca yine birden fazla güvenilir tedarikçiyle anlaşarak ürün skalanızı genişletebilir, hedef kitlenizi büyütebilirsiniz. Farklı tedarikçi fiyat ve şartlarını karşılaştırabilir, dönemsel olarak sizin için en uygun firmayla çalışabilirsiniz.

·Ürün seçimini doğru yapmak gerekir

Ürün seçimi, tüm e-satış işlemlerinin en önemli adımlarından biridir. Tabii ki dropshipping / stoksuz satış yöntemi için de durum böyledir. Ürün fiyatları, kargo uyumluluğu, satış trendi, hakkındaki yorumlar, dönemsel etkiler, tedarik edilebilirliği gibi konuların sağlıklı bir şekilde araştırılması ve ona göre karar verilmesi gerekir.

·Talebi yüksek ürünler seçilmelidir

Perakende ürünlerin rekabeti yüksek, kâr marjı düşük olabilir. Bu nedenle talebi yüksek ürünleri, iyi bir tedarikçiden temin etmelisiniz.

E-ticaret, genelde büyük firmaların da satış yaptığı bir ortamdır. Dolayısıyla, küçük ve ortak ölçekli bir şirketiniz varsa, başarılı olabilmesi için ya özel / niş bir ürün satmanız ya da talebi yüksek ürünlere yönelmeniz gerekir.

Böylece yeni bir pazar yaratmak yerine hazır ve işleyen pazara etkin şekilde dahil olabilirsiniz.

·Satış platformu seçimine dikkat edilmelidir

E-ticaret dropshipping ile kendi web sitenizden satış yapabilir veya ürünlerinizi Amazon, Hepsiburada, N11, Gittigidiyor, Trendyol gibi internet pazar yerlerine entegre edebilirsiniz.

Eğer pazaryerleri üzerinden satış yapacaksanız fiyat bazlı rekabete hazırlıklı olmalısınız. Pazaryerlerinin satış şartlarını araştırmaları ve dropshipping şartlarıyla beraber değerlendirmelisiniz.

·Piyasa ve rakip araştırması yapılmalıdır

Hem satış platformu hem de dropshipping ürün seçimi yapılırken piyasa ve rakip araştırması yapılmalıdır. Rakiplerin satış sayfaları, kampanya – kupon tercihleri, müşteri ve kullanıcı yorumları gibi bilgiler çalışılmalıdır. E-ticaret drop shipping satışları için en doğru verilere bu şekilde ulaşılabilir.

·Maliyet hesaplaması yapılmalıdır

Ürünlerin birim maliyet ve kazançları hesaplanmalıdır. En azından başlangıç seviyelerinde, rekabeti yüksek ürünün kârı düşük olacağı için masrafların da mümkün olduğunca az olması gerekir. Satış yaptıkça ve büyüdükçe, riski de artırabilirsiniz.

·Reklam ve dijital pazarlama unutulmamalıdır

Araştırmalarınızı yaptınız, iyi bir tedarikçiden doğru ürünleri temin edeceksiniz diyelim. Özellikle eğer kendi web kanalınızdan satış yapacaksanız dijital pazarlama, SEO uyumu, Google ve sosyal medya reklamlarını unutmamalısınız. Eğer bir pazaryeri entegrasyonu kullanıyorsanız, pazaryeri platformlarının sunduğu pazarlama paketlerini değerlendirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir