Günümüzde e-ticaret tüm dünyada geniş kitlelere kısıtlı sermaye ve yatırımlarla ulaşabilmeyi mümkün kılıyor.
Şimdilerde kurumsal işinden istifa edip e-ticarete atılan birçok yatırımcıyla karşılaşıyoruz.
İnternet üzerinden yapılabiliyor olması, evden çalışılabiliyor oluşu ve e-ticaret sitelerinin altyapılarının kullanımının kolay olmasıyla e-ticaret, özellikle kendi işini kurmak isteyen beyaz yakalıları cezbediyor.
Yalnız e-ticaret dışarıdan kolay gibi görünse de aslında düşünüldüğü kadar kolay ve çabuk para kazandıran bir sektör değil. Tabii ki bu iş modeli de diğerleri gibi emek, yoğun çalışma ve özveri istiyor.
Eğer e-ticaret yapmaya karar verdiyseniz bunu ek iş ya da hobi olarak değil kendi asıl işiniz haline getirecekseniz başarılı olmak için önemli adımlar atmalısınız.
Başlamadan önce kendinize şu soruları sorun:
- Kendi işinizi neden kurmak istiyorsunuz?
- Bunun için gereken disiplin ve özveriye sahip misiniz?
- Sürekli değişen koşullara ayak uydurabilecek misiniz?
- Doğru zamanda doğru kararlar alıp, hata yaptığınız zaman hatalarınızın sorumluluğunu üstlenebilecek misiniz?
- Kendi işinizi kurmak beraberinde risk, sorumluluk, iş yükü ve stres getirir. Tüm bunları ve kriz anlarını yönetebilecek misiniz?
- Başarılı olamamanız halinde pes mi edeceksiniz yoksa devam edecek motivasyonu kendinizde yaratabilecek misiniz?
Tüm bunları cevapladıktan sonra hangi konularda iyi olduğunuzu belirleyin.
E-ticarete uygun olduğunuzu düşünüyorsanız yetkin olduğunuz konular ile e-ticaret fikrini nasıl buluşturabilirsiniz araştırın.
Artık karar verdiniz ve başlayacaksınız ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Gelin adım adım ne yapmanız gerektiğini anlatalım;
İş Planı Oluşturun: Yapacağınız tüm adımları detaylıca planlayın.
Hangi Alanda Çalışacağınıza Karar Verin: Türkiye pazarında (N11, Hepsiburada, Gittigidiyor, Amazon.tr) mı ticaret yapmak istiyorsunuz yoksa Amerika ya da Avrupa Amazon’da mı? Satış yapmak istediğiniz platformu araştırın, e-ticaretle ilgili hiçbir fikriniz yoksa hata payını en aza indirgemek için danışmanlık ya da e-ticaret kursu alın.
Türkiye pazar yerleri eğitimi için buradan, Amazon Fba eğitimi için buradan bilgi alabilirsiniz.
Piyasa Araştırması Yapın: Satış yapmak istediğiniz pazarın dinamiklerini, pazar potansiyelini, satacağınız ürün için yeterli talep oluşmuş mu araştırın. Ne satacağınıza karar veremiyorsanız, Ne satılır uygulamamızdan yararlanabilirsiniz.
Sizden Önce Bu İşi Yapanları Dinleyin: Yapacağınız işi halihazırda yapıyor olan başarılı ya da başarısız olmuş insanları dinleyip kıyaslama yapın. Youtube’dan örneklerini takip edebilirsiniz.
Masrafları ve Mali Yükünüzü Hesaplayın: Şirket kurmanız gerekli mi? Gerekliyse size ne kadara mal olacak, giderlerinizi tek tek hesaplayın ve mali durumunuzu gözden geçirin.
Bilmediğiniz Konularda Dışarıdan Destek Alın: Ticaret mantığını çözmüş ve işlerinizi yürütecek seviyeye gelmiş olabilrsiniz fakat ara ara destek almanız gereken durumlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle marka oluşturma, mağaza ve şirket açma aşamalarında işinde yetkin muhasebeci, tasarımcı, grafiker ya da fotoğrafçılarla çalışın.